Te confrunți cu o răceală prelungită? Cele mai frecvente cauze ale acesteia
Din cauza temperaturilor scăzute, circulația virusurilor care provoacă răceală și gripă se intensifică. De cele mai multe ori, simptomele răcelilor obișnuite dispar în câteva zile. Sunt însă și situații în care tusea, strănutul sau nasul înfundat persistă până la două săptămâni. În aceste cazuri, este bine să mergi la medic pentru unconsult de specialitate și un tratament adecvat.
Cauzele răcelilor prelungite
În medie, răcelile obișnuite durează cel mult zece zile, susțin specialiștii medicalnewstoday.com. Sunt însă și situații în care, indiferent de ce medicamente am lua, problemele cauzate de răceală pot dura mai mult de două săptămâni. Chiar dacă sistemul imunitar joacă un rol important în lupta cu virusurile de răceală și gripă, există și alte cauze care pot determina prelungirea stării de răceală:
Bolile asociate răcelilor – una dintre cauzele care pot determina o răceală prelungită sunt afecțiunile asociate. Netratate corespunzător, răcelile obișnuite pot provoca și alte boli precum sinuzita sau amigdalita. De obicei, ameliorarea simptomelor acestor boli durează mai mult timp.
Afecțiunile cronice – în momentul în care organismul trebuie să facă față unei boli cronice, precum diabetul sau obezitatea, capacitatea de răspuns a sistemului imunitar scade. Astfel, simptomele unei răceli care, de obicei, ar trece într-o săptămână, dispar mai greu. De aceea întărirea sistemului imunitar este importantă la începutul fiecărui sezon rece.
Lipsa odihnei – sistemul imunitar poate fi afectat din cauza lipsei somnului. Persoanele care nu dorm suficient nu reușesc să asimileze substanțele nutritive care protejează sistemul imunitar. Astfel, organismul este mai expus în fața virusurilor de răceală și gripă.
Simptome de răceală prelungită
Simptomele unei răceli prelungite pot fi similare unei răceli obișnuite. Ne putem confrunta cu dureri de cap, oboseală, nas înfundat și care curge, strănut și tuse. Dacă răceala prelungită este generată de boli asociate, putem avea și simptome specifice acelor afecțiuni. Astfel, în cazul unei amigdalite, putem suferi de dureri în gât și senzația de tuse. De asemenea, sinuzita provoacă dureri la nivelul sinusurilor. Este recomandat ca, în cazul în care simptomele unei răceli persistă, să cerem ajutorul medicilor.
Cum scăpăm de răcelile persistente
În urma unui consult de specialitate, medicul va stabili un tratament adecvat care să ne ajute să scăpăm de răceală. Totuși, prevenția este foarte importantă, pentru a nu avea probleme din cauza virusurilor care provoacă răceală și gripă. Spălatul pe mâini sau evitarea zonelor aglomerate ar putea fi de ajutor. De asemenea, spray-urile orale care blochează pot asigura protecție împotriva acestor germeni. ViruProtect conține glicerol, substanță care creează o barieră ce captează virusurile, și tripsină, ce are rolul de a inhiba capacitatea de legare a virusurilor, împiedicând intrarea lor în celule. Cele două substanțe protejează cavitatea bucală și gâtul, împiedicând infectarea căilor respiratorii inferioare.
Comentarii recente